Veel gestelde vragen
Nieuwe Europese regels - Omnibuswet VII
verbod TPO
Vanaf 1 september 2025 verandert er iets belangrijk in de Europese wetgeving voor cosmetica. Door de komst van de Omnibuswet VII worden bepaalde ingrediënten verboden, en moet je als beautyprofessional zorgen dat je producten aan de nieuwe regels voldoen. Maar wat betekent dat concreet? En wat moet jij doen? Geen zorgen we leggen het stap voor stap uit.
Besko, jullie beroepsvereniging, treedt ook in contact met de Inspectie om meer info te verkrijgen over de toepassing van de wet in de praktijk. We houden je via onze nieuwsbrief op de hoogte.


Mag ik als schoonheidsspecialiste mannen weigeren en enkel vrouwen behandelen?
Een klant weigeren op basis van het geslacht kan jammer genoeg niet. Dit is discriminatie. Wel kan men klanten weigeren die bv. eerder al amok gemaakt hebben of andere klanten storen, …. Ik begrijp dat bepaalde klanten met andere verwachtingen naar een instituut komen, maar weigeren op basis van sekse mag jammer genoeg niet.
Mag ik voedingssupplementen in mijn schoonheidsinstituut verkopen?
Voedingssupplementen zijn vrij verkrijgbaar in winkels, fitnescentra, drogisterijen en mogen ook door een schoonheidsinstituut verkocht worden.
De onderneming dient zich wel te registeren bij de Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - FOODSUP indien het verkochte supplement geen notificatienummer heeft voor België. Eventueel ook de NACE-codes in de KBO laten aanpassen.


Kan je een "no show fee" eisen voor een klant die haar kat stuurt?
In principe is een klant inderdaad juridisch aansprakelijk wanneer hij een aantoonbare fout maakt (afspraak negeren…) en u hierdoor schade lijdt. Op basis hiervan zou je dus een schadevergoeding kunnen eisen. In de praktijk is dit echter niet zo eenvoudig. Om te beginnen moet je geleden schade onomstotelijk kunnen aantonen, inclusief het oorzakelijk verband met de door jouw klant gemaakte fout.
Forfaitair schadebeding
Om het probleem van bewijs van de werkelijke schade te omzeilen, kan je een forfaitair
schadebeding opnemen in uw algemene voorwaarden. Als
je werkt met algemene voorwaarden, is het belangrijk dat je die voorwaarden ook
kan afdwingen. En dat zal je alleen maar kunnen als jouw klant
de algemene voorwaarden heeft kunnen lezen, en goedgekeurd heeft, vooraleer
de overeenkomst tot stand komt. Concreet betekent dat dus
vooraleer de klant de afspraak maakt.
Het bedrag dat wordt opgenomen moet evenredig zijn met de werkelijk geleden schade. Het kan dus sowieso niet hoger zijn dan de prijs van een normale afspraak.
Je voorziet best een termijn tot wanneer ze gratis kunnen annuleren. Bijvoorbeeld dat afspraken tot 72 uur voordien kunnen worden afgezegd. Gebeurt dit niet dan breng je het afgesproken bedrag in rekening.